huseyın karakaya
Kartal Belediyesi
Kadem Ekşi
İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Kenan Çakal

Kenan Çakal

Mail: cakalkenan@gmail.com

ÖĞRETMENLER ASLINDA NE DER ?

Okullarda öğretmenlerle,öğrenciler arasında geçen diyaloglar oldukça ilginçtir.Öğretmenler öğrencilere kullandığı o bilinen cümlelerin neyi ifade ettiğini hiç düşündünüz mü? İşte bu yazı Öğretmenlerin aslında ne demek istediklerinin en güzel bir açıklamasıdır.Değerlendirmek dileğiyle...

*BEN biliyorum bunları,bana lazım değil. Öğrencinin kendi sınırlarını fark etmesini sağlar.Tecrübelerin,bilginin kaybolmadığını,üst üste birikerek bir kazanım oluştuğunu vurgular.

*KONUŞMAK isteyen varsa dışarı çıksın. Hayatta daima bir tercih şansının olduğunu işaret eder.’Karakterinizi,kişiliğinizi ne yapmak istediğiniz yönündeki tercihleriniz belirler’mesajını verir

*KONUŞMALAR başlandığına göre herkes anladı galiba? Neden-sonuç ilişkisini kavramaya yardımcı olur.Gerçekleşen olayın,neyin sonucu olduğunu değerlendirme fırsatı verir.

*ÇAY,kahve istermisin evladım? Adeta tek başına bir ironi dersidir.Ayrıca konukseverlik,misafirperverlik adına da göndermeleri mevcuttur.

*BEN Rüzgar’a sordum,sen Rüzgar mısın? Herkesin kendinden sorumlu olduğunu,kişinin yaptıklarının sorumluluğunu alması gerektiğini anlatır.Öz benliğin fark edilmesi için harika bir örnektir.

*Kendini de unutsaydın? Esasen kişinin kendisi için ne kadar önemli olduğunu vurdular.’Şu hayattaki en önemli şey sensin der!’Öğrencinin özgüveninin artmasına katkıda bulunur.

*SENE sonunda ben de seni unutacağım. Hayatın bir hesaplaşmalar bütünü olduğunu gösterir ve korkuların üzerine gidilmesi gerektiğini tembihler.

*GECE beşik mi salladın? Kişiye sorumluluklarını,zamanı düzgün kullanılması gerektiğini hatırlatır.

*ARKADAŞIN camdan atlasa sen de mi atlayacaksın? Öğrencinin kendisine “Bu hayatta ben kimim?”sorusunu sormasını sağlar.Öğrencinin hayattaki yerini fark etmesine kendini kime neye göre tanımladığını görmesine yardımcı olur.

*KOMİK bir şey varsa söyleyin,biz de gülelim. Paylaşımın önemini hatırlatır,öğrencileri  birbirleriyle kaynaştırır.Mutluluğun paylaştıkça arttığına canlı bir örnektir.

*PARMAK kaldırmak zaten”öğretmenim”demek! ‘Söz gümüşse ,sükut altındır’ lafının özetidir.Doğru zamanda konuşmanın ve doğru yerde susmanın erdemlerini anlatır.

*SEN dinlemiyorsun,bari dinlemek isteyene engel olma. ‘Başkalarının özgürlüğünün başladığı yerde senin özğürlüğün biter’fikrinin açıklamasıdır.Bir demokrasi dersidir adeta.

*ZAMANINDA biz de öğrenci olduk. Hayatların aslında birbirinin tekrarı olduğu,bir fark olacaksa onu bizzat kendinizin yaratabileceği fikrini verir.Özgün bireyler yetiştirmenin anahtarıdır.

*ARKADAŞLARININ yanında rencide etmek istemiyorum seni! Kişilik haklarına saygı,birey olma özgürlüğü,kişinin toplumdaki yeri ve önemi konularında eşsiz dersler barındırır.

*EN son ne dedim ben?...Dinlemiyorsunuz ki! Dinlemenin önemini vurgular.Goethe’nin dediği gibi,”Konuşmak bir ihtiyaçsa,dinlemek bir sanattır”der bize.

*ÇOCUĞUM,yavrum,evladım,hayvan herifff!! “Edep,edepsizlerin edepsizliğine sabretmektir”,biz Mevlana’nın bu mükemmel sözünün özünü anlatır bu kısacık serzeniş.

*KOPYA çekerek aslında beni değil kendinizi kandırıyorsunuz. Ne yaparsan kendine mesajının en net verildiği ifadedir.’Kendini kandırmak çok kolaydır ancak yalan üzerine bir hayat inşa etmek gelecekte o hayatın çökmesi demektir’der.

*KAĞIDINA bakabilirsin tabii ki,ama yüksek not verdiysem geri alırım. Hayatta risk alabildiğin kadar varsın,risk almadan yükselmenin,bir yerlere gelmenin mümkün olmadığını anlatır bize.Belki de en kıymetli derstir klişe dediğimiz sözlerin bize verdiği.

*İSTEDİĞİNİZ sorudan başlayabilirsiniz. ‘Hayatınız sadece kendi tercihlerinizden ibaret bir yoldur’der.Karar verirken 10 düşünün,bir harekete geçin mesajını gayet kolay ve etkili bir yoldan verir.

*ŞU andan itibaren herkes birbirine küs. Bazen ilerliyebilmek,başarılar kazanmak,iyi şeyler ortaya koymak için yalnız kalmaya ihtiyacımız vardır,bunu anlatan,bir sözdür bu.Bazen başkalarına sırtınızı dönmeniz gerektiğinde,çekinmeden dönün.Bu arkanızda kalan yolu görmenizi sağlar.

*SİZ evinizde de mi böylesiniz? / Evinizde de mi çöpleri yere atıyorsunuz? Sosyalleşme,toplum içinde yaşam,görgü kuralları güzellemesidir.Birlikte yaşamanın erdemlerini en temel kurum aile üzerinden etkili bir şekilde anlatır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar