İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Talat Yavuz

Talat Yavuz

Mail: bilisimstar@gmail.com

TÜRKİYE YÜZYILINDA SENDİKALAR VE EĞİTİM BİR SEN

Dünya hızla değişiyor. Savaşlar, ekonomik krizler, iklim değişikliği, açlık, terör, salgın ve teknolojik gelişmeler derken insanlığın geleceğini tehdit eden onlarca etkeni bir çırpıda sıralayabiliriz. 

Elbette bu etkenlerin en başında insan faktörü gelmekte ve insanoğlu yaptıkları ile dünyayı cennet veya cehenneme çevirme potansiyeli taşımaktadır.

Kötülük yaptığında güçlü olanı durduracak başka bir gücün olmadığı yerde insanoğlu hep zulme uğramış, ağır bedeller ödemiş, yerinden yurdundan sürülmüş, emeği sömürülmüş, köleleştirilmiş ve insanlık dışı muamelelere tabi tutulmuştur. İnsanlık tarihi aslında tam da buradaki mücadelenin tarihi olmuştur.

Sanayileşme ile insan emeğini sömüren sistem zirve yapınca, doğal sürecinde gelişen karşı arayışlar, sendikal mücadele olarak hayatımızdaki yerini almış ve giderek güçlenen örgütlü yapılar kendi özgürlük alanlarını genişletmeye, haklarını almaya ve artık patronlara karşı söz söyleyecek güce ulaşmaya başlamışlardır.

Batının sendikal mücadeleyi doğuran sanayileşme ile zenginleştiği dönemde biz bir imparatorluğun dağılma sürecini yaşıyorduk. Bu yüzdendir ki batının yükselişi bize sadece emek sömürüsü olarak değil, batılı bir millet oluşturma çabalarıyla, inançlara baskı, yasaklar ve en temel insan hakları ihlalleri olarak yansıdı. Bir yandan on yıllar sürecek baskı ve zulüm döneminin temelleri atılıyor diğer yandan da karşı koyacak oluşumlara izin verilmiyordu.

Ülkemizde, başlangıçta yöneten güç ile yaşanan ideolojik örtüşme bazı sendikalara avantaj sağlamış, meydanlarda karşı karşıya gelmiş gibi görünseler de asıl gerçek yıllar sonra, 28 Şubat döneminde tüm çıplaklığı ile ortaya saçılmıştır. Bedeli hep resmi ideolojinin sakıncalı gördüğü kesimler ödemiş, bazı sendikalar da sistemin sendikası olarak korunagelmiştir.

Böyle bakınca Eğitim Bir Sen’i anlayabilmek için kurulduğu 1992 yılına değil çok daha eskilere, sendikamızın kuruluşunda dayandığı bu dinamiklere bakmak gerekiyor. Bizim için son iki yüzyılda yaşananları bilmeden kurulacak “Türkiye Yüzyılı” eksik kalacaktır. Biz bir kavrama anlam yüklerken de bir kavrama karşı dururken de hikâyemize özgü tecrübemizle tavır belirleriz.

Türkiye Yüzyılı bizim için genişlettiğimiz özgürlük alanını daha da genişletmeyi ifade edecektir. Kaynaklarımızın sömürülmesine karşı çıkmayı, beyin göçünü engellemeyi, özgüvenimizi kuşanmayı, ülkemizi kalkındırmayı ve batıya karşı diklenmeyi ifade edecektir.

Eğitimde kendi sistemimizi geliştirmeyi, yukarıda özetlenen kavgayı verecek, sadece kendinin değil insanlığın problemlerine duyarlı insanlar yetiştirmeyi ifade edecektir. Adaleti kuşanmış ve özgürlüğüne düşkün bireyler insanlığın huzur ve mutluluğuna hizmet edecektir.

Öngörümüz odur ki Türkiye yüzyılında da bütün sendikalar geçmişine, yola çıkış hikâyesine uygun davranacaktır. Bazı sendikaların sicilleri peşlerini bırakmayacak ve yok olmaya mahkûm olacaklardır. Bugün yaklaşan seçim süreci ile gücü ellerine geçireceğini umanların, yirmi yıldır dillerine doladıkları sözde ilkelerini nasıl da ayaklar altına aldıklarını görüyoruz.

Bizler Eğitim Bir Sen’i yeni dönemde de kuruluş ilkeleri üzerinde büyütmeye, insanlık adına üretmeye, aynı düşünce etrafında toplanan bütün kurum, kuruluş ve insanımızla tek yumruk koşturmaya devam edeceğiz. Bu yolda destek olan, duaları bizimle olan bütün üyelerimize teşekkür ediyoruz. 

Yüklediğiniz sorumluluğun farkındayız, dünyayı ve ülkemizi okuyarak, yorumlayarak çalışacağız. Desteğimiz de tepkimiz de anlamlı olmaya devam edecek çünkü bizim bir hikâyemiz, çektiğimiz sıkıntılarımız, unutamayacağımız yaralarımız ve her şeyden önce iki dünyaya dair derdimiz var.  

Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar